Wpływ orzecznictwa Najwyższego Trybunału Administracyjnego na orzecznictwo Naczelnego Sądu Administracyjnego. Przyczynek do studiów nad tradycją prawniczą - Hubert Izdebski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o Naczelnym Sądzie Administracyjnym oraz o zmianie ustawy — kodeks postępowania administracyjnego  — rozstrzygnęła, dyskutowany od początków Polski Ludowej z wyłączeniem okresu stalinowskiego, problem przywrócenia sądownictwa administracyjnego. Przewidziała ona utworzenie szczególnego sądu administracyjnego, a nie — tak jak jest w tych krajach socjalistycznych, w których w ogóle występuje sądowa kontrola decyzji administracyjnych — przyznanie odpowiednich kompetencji sądom powszechnym. Sąd administracyjny, co stanowi dowód uszanowania powszechnego w krajach socjalistycznych modelu ustrojowego, podlega jednak nadzorowi judykacyjnemu Sądu Najwyższego.