ВПЛИВ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ПРОЗОРІСТЬ І ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - T.O. Spomer; I.M. Kironda; D.V. Tereshchuk (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
У статті здійснено ґрунтовне дослідження трансформаційного впливу цифрових технологій на прозорість та ефективність інвестиційної діяльності в сучасних економічних умовах. Розглянуто провідні цифрові інструменти – блокчейн, великі дані (Big Data), штучний інтелект (ШІ), хмарні обчислення та Інтернет речей (IoT) – як ключові чинники формування нової архітектури інвестиційної екосистеми. Обґрунтовано, що цифровізація сприяє подоланню інформаційної асиметрії, зниженню транзакційних витрат, підвищенню аналітичної точності та покращенню доступу до інформації для всіх учасників ринку, що загалом посилює довіру до інвестиційних процесів.