ДИЗАЙН-СИСТЕМИ: АНАЛІЗ ВПЛИВУ НА ЦИФРОВЕ ТА ФІЗИЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ - Hanna Novik; Liliia Gnatiuk; Serhii Yasenok (теорія та практика дизайну)
Представлено дослідження застосування дизайн-систем у цифровій та фізичних сферах. Зосереджуючись на рольовій функції концепції дизайн-систем, дослідження розкриває еволюцію цієї концепції від її початкових стадій до сучасних стратегій і методик. Здійснено аналіз попередніх досліджень, що включає у себе огляд успішних упроваджень дизайн-систем у цифрових і фізичних середовищах, а також виявлено виклики та переваги під час їх використання. Розглянуто приклади застосування дизайн-систем у різних галузях, таких як виробництво, будівництво, архітектура та дизайн, і підкреслено значущість їхнього впливу на підвищення ефективності, консистентності та якості продуктів у цифровій та фізичній сферах. Результати дослідження вказують на потенціал дизайн-систем як інструменту для оптимізації процесів розроблення та поліпшення користувацького досвіду в сучасному технологічному середовищі. Розростання складності цифрових та фізичних продуктів призводить до неузгодженості дизайну, що негативно впливає на користувацький досвід і сприйняття бренду. Мета – виявити особливості впровадження дизайн-систем у фізичному та цифровому середовищах. Методологія дослідження: аналіз існуючих дизайн-систем. Результати дослідження. Виявлено переваги формування єдиної дизайн-системи для підвищення консистентності проєктування, зменшення часу розроблення та поліпшення сприйняття продукту споживачами. Наукова новизна. Виявлено особливості інтеграції дизайн-систем для забезпечення єдності в дизайні та підвищення ефективності управління процесом дизайну на сучасному етапі. Практична значущість полягає у забезпеченні рекомендацій для організацій щодо впровадження дизайн-систем для поліпшення користувацького досвіду, зниження витрат і підвищення конкурентоспроможності.