Primerjava kvantitativnih ultrazvočnih parametrov za oceno stopnje mitralne regurgitacije - Dušica Prodanova; Ana Starc; Jana Ambrožič; Marta Cvijić (Zdravniški Vestnik)
Izhodišča: Mitralna regurgitacija (MR) sodi med najpogostejše bolezni srčnih zaklopk. Smernice Evropskega kardiološkega združenja poudarjajo nujnost integriranega pristopa za oceno stopnje MR z uporabo kvalitativnih, semikvantitativnih in kvantitativnih ultrazvočnih parametrov. Želeli smo opredeliti, kakšna je skladnost kvantitativnih parametrov za oceno stopnje MR, ocenjenih z volumetrično metodo in z metodo toka enake hitrosti po proksimalni površini (angl. proximal isovelocity surface area, PISA).