کنترل علف‌های‌هرز در کشت مستقیم برنج در بستر مرطوب با پیش‌آمیخه علف‌کشی پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم (سولیتو، EC 32%) - فرزین پورامیر; بیژن یعقوبی (پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی)
تنوع گونه‌های علف‌هرز در مزرعه و واکنش متفاوت آن‌ها به علف‌کش‌ها، اختلاط علف‌کش‌ها جهت افزایش کارایی آن‌ها را اجتناب‌ناپذیر نموده است. در این پژوهش کارایی علف‌کش‌های انتخابی کشت نشایی در کنترل علف‌های‌هرز در کشت مستقیم برنج بررسی شد. در بخش گلخانه‌ای مقایسه کارایی پیش‌آمیخته علف‌کشی پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم (سولیتو، EC 32%) با علف‌کش‌های رایج بیس‌پایریباک‌سدیم، پیری‌بنزوکسیم و بنتازون + ام‌سی‌پی‌ای نشان داد که کارایی پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم در کنترل سوروف و پیزور مشابه علف‌کش‌های قدیم (بیس‌پایریباک‌سدیم، پیری‌بنزوکسیم و بنتازون + ام‌سی‌پی‌ای) بود. علف‌کش‌های مورد بررسی در بخش مزرعه‌ای شامل بنتازون + ام‌سی‌پی‌ای + پندیمتالین، بنتازون + ام‌سی‌پی‌ای + تیوبنکارب، بیس‌پایریباک‌سدیم + پندیمتالین، بیس‌پایریباک‌سدیم + تیوبنکارب، پرتیلاکلر + بن‌سولفورون‌متیل و پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم + تیوبنکارب بود. نتایج بخش مزرعه‌ای نشان داد که کاربرد پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم تا دو برابر دوز توصیه‌شده آن فاقد علائم گیاه‌سوزی بر روی برنج بود. کاربرد دوز توصیه‌شده پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم + تیوبنکارب سوروف را 90 و پیزور را 70 درصد کنترل کرد. کمترین و بیشترین عملکرد شلتوک به ترتیب 517 و 5495 کیلوگرم در هکتار بود که در کرت آلوده به علف‌هرز و تیمار علف‌کشی بیس‌پایریباک‌سدیم + تیوبنکارب به‌دست آمد. به‌طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد 480 گرم در هکتار ماده مؤثره پرتیلاکلر + پیری‌بنزوکسیم + دوز رایج تیوبنکارب (2750 گرم ماده مؤثره در هکتار) دارای کارایی بسیار خوبی در کنترل علف‌های‌هرز مهم برنج در کشت مستقیم بر بستر مرطوب بود و می‌تواند جایگزین مناسبی برای علف‌کش‌های رایج باشد.