Kastamonu’da Pancar Üreticilerinin Mekanizasyon Durumları ve Tarımsal Uygulamalarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma - H. Güran Ünal (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Türkiye’deki 30 şeker fabrikasından birinin bulunduğu Kastamonu’daki şeker pancarı üreticilerinin mekanizasyon durumlarının ve tarımsal uygulamalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Şeker pancarı üretiminin en yoğun yapıldığı 4 ilçede üreticilerle görüşülmüştür. Anket sonuçları ilçe bazında derlenmiş ve değerlendirilmiş, ayrıca Kastamonu geneli ortalaması da tespit edilmiştir. Sonuç olarak üreticinin ekonomik imkânlar dâhilinde mekanizasyona yöneldiği belirlenmiştir. Toprak frezesi, çapa makinası, kombine pancar hasat makinasının son dönemlerde bölgeye girdiği ve kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Kastamonu genelinde traktör gücü ortalama 64.1 BG, traktör başına düşen ekipman sayısı ise 6.5 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerin toprak tahlili yaptırmadıkları ve aşırı gübreleme yapıldığı görülmüştür