ПРОФІЛЬНА СЕРЕДНЯ ОСВІТА ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ: МІЖ НАДІЄЮ ТА ДІЙСНІСТЮ - Oleh Topuzov; Viktoriia Sydorenko; Svitlana Aliekseieva (Український педагогічний журнал)
Профільна середня освіта є продовження реформи Нової української школи У статті проаналізовано можливості Нової профільної середньої освіти професійного спрямування й досліджені очікування здобувачів освіти та роботодавців від її реалізації. Констатовано, що відповідно до Закону «Про освіту» (2017) здобуття профільної середньої освіти гарантується за академічним або професійним спрямуванням. Здобуття профільної середньої освіти за професійним спрямуванням буде відбуватися на базі вже існуючих професійно-технічних закладів освіти та закладів фахової передвищої освіти. Здійснено огляд статистичних даних, відповідно до яких в Україні приблизно 35 % випускників 9 класів обирають професійну освіту, для порівняння – у Швейцарії, Німеччині та Австрії – ця частка становить до 70 %.