İç Kontrolün Oluşturulmasında Muhasebe Meslek Mensuplarının Rolü: Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Üzerine Bir Araştırma - Ahmet Tanç; Murat Kara (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu araştırmanın amacı muhasebe meslek mensuplarının iç kontrolün oluşturulmasındaki rolünü incelemektir. Bu amaçla hazırlanan soru formu Malatya’da faaliyette bulunan muhasebe meslek mensuplarına uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz programına aktarılmış ve Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda iç kontrolün bileşenlerinden kontrol çevresi, bilgi ve iletişim ile izleme faaliyetlerinde bağımsız meslek mensupları ile bağımlı çalışan meslek mensupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Bu bileşenlerde bağımlı meslek mensupları bağımsız meslek mensuplarına oranla daha fazla rol, görev ve sorumluluk üstlenmektedirler. Ayrıca risk değerleme ve kontrol faaliyetleri bileşenlerinde ise bağımsız meslek mensupları ile bağımlı meslek mensupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.