Dochodzenie zwrotu wydatków poniesionych przez gminę, która udzieliła osobie bezdomnej świadczeń pomocy społecznej w miejscu pobytu - Aleksandra Kowalczyk (Przegląd Prawno-Ekonomiczny)
Ustawa o pomocy społecznej umożliwia osobom bezdomnym otrzymanie świadczeń w miejscu pobytu. Pomoc może być udzielona m.in. w przypadkach szczególnie uzasadnionych sytuacją osobistą i w sprawach niecierpiących zwłoki. Wówczas gmina właściwa ze względu na ostatnie miejsca zameldowania osoby bezdomnej na pobyt stały ma obowiązek zwrócić gminie udzielającej pomocy poniesione koszty. W przypadku sporu, dochodzenie należności odbywa się na drodze postępowania cywilnego.