La situació de la didàctica de les matemàtiques a la secundària catalana. Anàlisi de l’estat de l’ensenyament i l’aprenentatge The situation of mathematics teaching in secondary schools in Catalonia. Analysis of the state of teaching and learning La situación de la didáctica de las matemáticas en la secundaria catalana. Análisis del estado de la enseñanza y el - Salvador Vidal i Raméntol (Temps d'Educació)
L’article emana d’una recerca nascuda per la voluntat de conèixer diversos aspectes relacionats amb la didàctica de les matemàtiques a secundària, les característiques del professorat i de l’alumnat de Catalunya. Es tractava de fer una radiografia que permetés examinar les mancances i ineficiències que es produeixen als centres escolars catalans, com també conèixer les pràctiques i polítiques amb èxit. Aquest estudi s’ha dut a terme a la Universitat Internacional de Catalunya, sota la direcció del Dr. Toni Mora, de la Facultat d’ADE-UIC (estudi economètric). La part didàctica l’ha dut a terme el Dr. Salvador Vidal, de la Facultat d’Educació (UIC). ______________________________________________ L’article émane d’une recherche née de la volonté de découvrir divers aspects en rapport avec la didactique des mathématiques dans l’enseignement secondaire, les caractéristiques du professorat et des élèves en Catalogne. Il s’agissait de faire une radiographie permettant d’examiner les manques et les inefficiences qui se produisent dans les établissements scolaires catalans, ainsi que de découvrir les pratiques et les politiques qui réussissent. Cette étude a été menée à terme à l’Université internationale de Catalogne, sous la direction de Toni Mora, de la faculté d’Études econométriques (ADE-UIC). La partie de l’enseignement a été réalisée par le Dr Salvador Vidal, Faculté d’éducation (UIC). This article is the product of research aimed at revealingddifferent aspect related with mathematics teaching in secondary education, the characteristics of the teachers and students in Catalonia. It is a detailed study which allows us to see the deficits and inefficiency in Catalan schools, as well as the policies and practices which are successful. The study was carried out by the International University of Catalonia, under the leadership of Dr. Toni Mora, of the ADE-UIC faculty (econometric study). The part of teaching has been carried out by Dr. Salvador Vidal, Faculty of Education (UIC). Esta investigación nació con la voluntad de conocer diversos aspectos relacionados con la didáctica en la enseñanza de las matemáticas en la secundaria catalana, las características del profesorado y también los efectos derivados de la existencia de programas específicos en los centros de Catalunya. Se trataba de hacer una radiografía que permitiese examinar los defectos que se producen en los centros escolares de Catalunya así como conocer las buenas prácticas que se llevan a cabo con éxito. Este estudio se ha llevado a cabo en la Universidad Internacional de Catalunya. El director del proyecto es el Dr. Toni Mora, de la facultad de ADEUIC (estudio econométrico). La parte de didáctica ha sido realizada por el Dr. Salvador Vidal, de la Facultad de Educación (UIC).