Zaškolovací aktivity realizované při uvádění začínajících učitelů a učitelek do praxe mateřských škol - Zora Syslová; Irena Borkovcová (Pedagogická Orientace)
Přechod studenta učitelství do praxe s sebou nese řadu obtíží spojených jednak s kvalitou přípravného vzdělávání a osobnostními charakteristikami jedince, jednak s kvalitou podpory, která je mu v začátcích po nástupu do praxe poskytnuta. Naším cílem proto bylo identifikovat zaškolovací aktivity, které jsou začínajícím učitelům v mateřských školách poskytovány, a zjistit, co je vedoucími pracovníky a začínajícími učiteli považováno v adaptačním období za efektivní. Zvolily jsme metodu dotazníkového šetření, které obsahovalo jak otevřené, tak uzavřené otázky. Dotazník byl určen začínajícím učitelům a ředitelům mateřských škol. Výsledky ukázaly rozmanité formy zaškolovacích aktivit, které byly v mateřských školách realizovány. Naznačují však, že obě skupiny respondentů mají odlišné názory na to, co lze považovat při nástupu do praxe za efektivní a podporující. V diskuzi jsme zasadily poznatky do kontextu mezinárodního šetření TALIS, přičemž se ukázalo, že některé zaškolovací aktivity se v prostředí českých mateřských škol neobjevují.