Noucentisme i anglofília: Matthew Arnold en l’obra pedagògica de Joan Palau Vera (1905-1919) Novecentismo y anglofilia: Matthew Arnold en la obra pedagógica de Joan Palau Vera (1905-1919) The noucentisme cultural movement and Anglophilia: Matthew Arnold in the educational work of Joan Palau Vera (1905-1919) - Sílvia Coll-Vinent (Temps d'Educació)
L’estudi confirma la influència del sistema educatiu derivat de les doctrines de Matthew Arnold (i Thomas Arnold) a Catalunya, importades pel pedagog noucentista Joan Palau Vera (1866-1919) i experimentades al col·legi Mont d’Or (1905-1912). S’argumenta l’afinitat del model arnoldià amb la concepció noucentista d’educació, sòlidament vinculada a la cultura i a la instrucció cívica i moral. Complementen l’estudi dos annexos: el primer inclou les tres gloses que Eugeni d’Ors (Xènius) va dedicar a Palau amb motiu de la seva mort; el segon és un text d’Eladi Homs que mostra la pervivència del model d’educació noucentista de base arnoldiana, encara en els anys 30 del segle passat. _____________________________________________ L’étude confirme l’influence du système éducatif découlant des doctrines de Matthew Arnold (et Thomas Arnold) en Catalogne, importé par le pédagogue noucentista Joan Palau Vera (1866-1919) et expérimenté au collège Mont d’Or (1905-12). L’article présente l’affinité du modèle arnoldien avec la conception noucentista d’éducation, étroitement liée à la culture et à l’instruction civique et morale. Deux annexes viennent compléter l’étude : la première comprend les trois écrits qu’Eugeni d’Ors (Xènius) a dédiés à Palau à l’occasion de sa mort ; la deuxième est un texte d’Eladi Homs qui montre la survivance du modèle d’éducation noucentista de base arnoldienne encore dans les années 30 du siècle dernier. Este trabajo confirma la influencia del sistema educativo derivado de las doctrinas de Matthew Arnold (y Thomas Arnold) en Cataluña, importado por el pedagogo novecentista Joan Palau Vera (1866-1919) y experimentado en el colegio Mont d’Or (1905-1912). Se argumenta la afinidad del modelo arnoldiano con la concepción novecentista de educación, sólidamente vinculada a la cultura y a la instrucción cívica y moral. Complementan este estudio dos anexos: el primer incluye las tres glosas que Eugenio d’Ors (Xènius) dedicó a Palau con motivo de su muerte; el segundo es un texto de Eladi Homs que muestra la pervivencia del modelo de educación novecentista de base arnoldiana, todavía en los años 30 del siglo pasado. This study describes the influence in Catalonia of the educational system that was derived from the doctrines of Matthew Arnold (and Thomas Arnold). This system was imported by Joan Palau Vera (1866-1919), an educationalist who belonged to the noucentisme cultural movement, and implemented in the Mont d’Or School (1905-1912). We discuss the similarity between the Arnoldian model and the noucentisme conception of education, which was closely linked to culture and to civic and moral education. The paper includes two appendixes: the first contains the three short essays that Eugeni d’Ors (Xènius) dedicated to Palau on his death; the second is a text by Eladi Homs that shows how noucentisme’s educational model, which was based on the Arnoldian system, was still used in the 1930s.