Nevoi, provocări și bariere cu care se confruntă tinerele în alegerea unei cariere în silvicultură - Cătălina Oana Barbu; Ramona-Elena Scriban (Bucovina Forestieră)
Silvicultura și industriile conexe se confruntă cu un deficit de forță de muncă și cu o scădere a numărului de femei care aleg cariere în silvicultură. Pentru a aborda aceste provocări, sunt esențiale trasee profesionale inovatoare pentru fete și femei tinere, consolidarea capacității instituțiilor de învățământ forestier prin integrarea dimensiunii de gen și facilitarea condițiilor-cadru pentru implicarea efectivă a femeilor. În România, există puține licee cu profil forestier, dar unele și-au diversificat profilurile datorită noilor cerințe ale pieței muncii. Acest studiu își propune să identifice barierele și nevoile pentru o mai bună incluziune a fetelor și femeilor tinere în sectorul forestier. În acest scop, au fost concepute două seturi de chestionare adresate elevelor și studentelor care au optat sau nu pentru o carieră în silvicultură pentru a identifica nevoi, provocări și bariere. Rezultatele arată că 78% dintre respondente non-silvice nu sunt conștiente de oportunitățile de carieră din sectorul forestier și nu au văzut silvicultura ca opțiune de carieră viabilă datorită lipsei de pasiune sau pur și simplu o consideră neinteresantă. Faptul că nu au luat în considerare obținerea unei diplome în silvicultură se datorează și lipsei campaniilor de sensibilizare desfășurate de facultățile de silvicultură. Totodată, acestea au nevoie de acces la materiale educaționale, de mai multe ateliere sau excursii legate de silvicultură, de mai multe modele feminine și de consiliere în carieră. În schimb, pentru elevele și studentele care au ales silvicultura, principalele domenii de interes sunt conservarea/protecția mediului, gestionarea pădurilor și ecologia. Eforturile de atragere a tinerelor femei în silvicultură ar trebui să se concentreze pe schimbarea imaginii sectorului prin abordarea problemelor de gen și prin sublinierea importanței femeilor în silvicultură pentru dezvoltarea durabilă și gestionarea pădurilor.