ЩОДО ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Е.М. ДЕРКАЧ (Економіка та право)
У статті висвітлюються основні проблеми розвитку транспортної системи України, визначено напрямки розвитку відповідного законодавства. Зазначається, що наразі геополітичні конфлікти, необхідність забезпечення світової торгівлі, пандемія, спричинена COVID-19, вплинули на глобальні ланцюги поставок, обумовили трансформацію традиційних підходів щодо організації та здійснення господарської діяльності на користь цифровізації. У статті наголошується, що серед пріоритетних завдань є розвиток вітчизняного законодавства щодо державно-приватного партнерства у сфері транспорту, застосуванням моделі території пріоритетного розвитку для розвитку портів, логістичних хабів в Україні з застосовуванням стимулюючих заходів нефіскального характеру. Робиться висновок про те, що необхідна збалансована правова політика, яка дозволить врахувати інтереси держави, приватного інвестора, суспільства, а також навколишнього природнього середовища, та створити необхідне правове підґрунтя для сталого розвитку транспортної системи України.