РОЛЬ СОЦІАЛЬНИХ (М’ЯКИХ) НАВИКІВ І МОТИВАЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ ДЛЯ РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ УПРАВЛІНСЬКОГО ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - Наталія Зачосова; Наталія Носань; Катерина Брайко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено аспекти розвитку лідерського потенціалу працівників в умовах сучасних бізнес-викликів та кадрового дефіциту. Обґрунтовано важливість лідерства як конкурентної переваги компаній. Проаналізовано сутність поняття лідера та узагальнено основні ідеї теорій лідерства. Виявлено перелік соціальних (м’яких) компетенцій, недостатній рівень розвитку яких в управлінського персоналу вітчизняних підприємств є перешкодою для виявлення лідерських якостей. Запропоновано модель формування та розвитку лідерського потенціалу, що поєднує етапи усвідомлення прагнення до лідерства, розвитку конкретних лідерських навичок і формування здатності до управління колективом. Підкреслено необхідність комплексного підходу до розвитку лідерського потенціалу, який містить управлінські впливи та особисту ініціативу працівника, а також використання мотиваційних механізмів для подолання опору змінам.