Oversete platformsarbejdere: Migration, metodologisk nationalisme og dansk arbejdsmarkedsforskning i en brydningstid - Magnus Andersen; Marlene Spanger (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Med afsæt i strejken i vinteren 2021 i forbindelse med platformvirksomheden Wolts ændring af weekendbonussen for deres bude udforsker denne artikel relationen mellem transnational arbejdsmigration og platformsarbejde i ’gig-økonomien’ på det danske arbejdsmarked. På trods af den stigende opmærksomhed mod digitalisering af arbejdet og de digitale platforme inden for dansk arbejdsmarkedsforskning er spørgsmålet om transnational arbejdsmigration fraværende. For at komme denne uopmærksomhed i møde stiller artiklen følgende spørgsmål: Hvordan udfordrer relationen mellem transnational migration og platformsarbejde den herskende nationale logik i den danske arbejdsmarkedsforskning? Artiklen undersøger, hvordan den nuværende danske arbejdsmarkedsforskning skaber en række teoretiske og metodologiske blinde vinkler i sin forskning om platformsmedieret ’gig-arbejde’. Med udgangspunkt i en migrants fortælling diskuterer artiklen disse vinkler og analyserer konsekvenserne af de gråzoner, der findes i den nuværende forskning. Artiklen bidrager således med et skærpet fokus på relationen mellem transnational migration og platformsarbejde på det danske arbejdsmarked.