Doğadan Esinlenen Optimizasyon Algoritmaları ve Optimizasyon Algoritmalarının Optimizasyonu - Pakize ERDOĞMUŞ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Matematiksel olarak Optimizasyon,  bir yada daha fazla bağımsız değişkene sahip olan bir fonksiyonun verilen kısıtlayıcı şartlar altındaki en iyi çözümünü arama işlemi olarak tanımlanabilir.  Optimizasyon problemlerini çözmek için sezgisel optimizasyon algoritmaları ve klasik çözüm yöntemleri mevcuttur. Ancak son yıllarda özellikle doğal süreçlerden esinlenilmiş birçok optimizasyon algoritması geliştirilmiştir. Doğadaki birçok canlı sahip oldukları kusursuz tasarımlarıyla var olan kaynakları minimum kullanarak, maksimum performans elde etmeyi başararak en zorlu şartlarda bile hayatta kalmayı başarmıştır. Canlıların koordineli hareket ederek özellikle yiyecek bulmada gösterdikleri zeka, “sürü zekası”(swarm intelligence) olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada özellikle son yıllarda geliştirilen ve doğadan esinlenen optimizasyon algoritmaları, bu algoritmaların uygulama alanları ve performans analizleri incelenmiştir.