OPŠTA PITANJA U VEZI SA PRINUDNIM NESTANKOM LICA KAO OBLIKOM ZLOČINA PROTIV ČOVEČNOSTI - Оливера Шево (Српска правна мисао)
Rad se bavi analizom dva ključna i početna pitanja u vezi sa prinudnim nestankom lica kao oblikom zločina protiv čovečnosti – istorijskim razvojem ovog instituta i izvorima prava u pogledu ovog krivičnog dela. U tom smislu, rad je podeljen na dva dela. U prvom delu, analizira se istorijski razvoj instituta od nirnberškog suđenja, do danas. Drugi deo se odnosi na izvore prava u pogledu ovog krivičnog dela. U radu se hronološki navode i analiziraju izvori, kako međunarodnog krivičnog prava, tako i međunarodnog javnog prava i prava ljudskih prava koji su od odlučujućeg uticaja na ovu inkriminaciju i njen razvoj.