Dihalni potencial – kazalnik stresa pri rastlinah - Mateja GERM; Alenka GABERŠČIK (Acta Agriculturae Slovenica)
Rastline so stalno ali občasno izpostavljene stresu. Eden od odgovorov na stresne razmere je tudi povečana potreba po energiji. Sposobnost premagovanja stresa pri vitalnih rastlinah je zato povezana z dihalnim potencialom (aktivnostjo ETS) določenega tkiva. Prekomeren stres lahko povzroči zmanjšanje vitalnosti tkiva in s tem tudi dihalnega potenciala. Meritve so pokazale, da so imele višji dihalni potencial rastline, ki so uspevale v manj ugodnih razmerah ter rastline v času intenzivne rasti. Značilna je bila tudi povezava med povečanim UV-B sevanjem in aktivnostjo ETS.