Doğu Avrupa Ülkelerinin Çevresel ve Ekonomik Performansının Bütünleşik CRITIC-TOPSIS Yöntemiyle Değerlendirilmesi - Muammer Zerenler; Gökhan Akandere (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Çevre performansının ekonomik performans ile olan ilişkisi oldukça önemlidir. Literatürde ülkelerin çevre performanslarının ekonomik performanslarını anlamlı ve pozitif yönlü etkilediği belirlenmiştir. Bu çalışmada çok kriterli karar verme (ÇKKV) teknikleri ile, Çevre Performans Endeksi Doğu Avrupa kümesinde yer alan ülkelerin performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Literatürde, bütünleşik CRITIC-TOPSIS yönteminin Çevre Performans Endeksi Doğu Avrupa kümesinde yer alan ülkelerin çevresel ve ekonomik performanslarının değerlendirilmesinde kullanılması sebebiyle literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. CRITIC yöntemi ile belirlenmesi sonucunda en yüksek değerli kriterin ekosistem hizmetleri ve en düşük değerli kriterin Ekosistem canlılığı olduğu belirlenmiştir. Çevresel ve ekonomik performans değerlendirilmesi sonucu Romanya’nın en iyi, Bosna ve Hersek’in ise en kötü değere sahip olduğu belirlenmiştir.