Розробка загальних вимог до багатопозиційної фазометричної системи траєкторних вимірювань - Ляшенко В.А.; Добришкін Ю.М.; Зозуля В.М.; Кулагін К.К. (Системи озброєння і військова техніка)
Аналіз відкритих джерел інформації вказує на те, що в розвинутих країнах світу проводились і ведуться активні роботи щодо пошуку нових технологій, способів і засобів високоточного позиціонування, визначення параметрів руху високодинамічних об’єктів, включаючи об’єкти озброєння і військової техніки (ОВТ). Заслуговує уваги окремий напрямок, а саме інформаційно-вимірювальне забезпечення льотних випробувань високодинамічних літальних апаратів спеціального призначення: крилатих ракет, ударних і розвідувальних безпілотних літальних апаратів, зенітних ракетних комплексів, оперативно-тактичних ракетних комплексів тощо. Радіотехнічні, оптичні та оптико-електронні системи зовнішньотраєкторних вимірювань є засобами високоточного координатно-часового та навігаційного забезпечення льотних експериментів, і поєднуються у полігонний вимірювально-обчислювальний комплекс (ПВОК) випробувального полігону. Тимчасова втрата з початком агресії Російської Федерації випробувального полігону на території АР Крим та його відновлення на південно-західному узбережжі Чорного моря обумовили нагальну потребу у створенні сучасних засобів траєкторних вимірювань ПВОК Державного випробувального полігону Збройних Сил України. Створення багатопозиційних фазометричних систем траєкторних вимірювань вітчизняними виробниками на основі запропонованих авторами статті загальних вимог дозволить підвищити ефективність ПВОК нового випробувального полігону та покращити якість проведення випробувань нових та модернізованих зразків ОВТ.