Репродуктивні права людини у практиці Європейського суду з прав людини: вплив на практику правозастосування та конституційно-правову доктрину в Україні - O.V. Sinkevych; I.-I. Melnyk (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена питанням репродуктивних прав людини у рішеннях Європейського суду з прав людини та їх впливу на практику правозастосування та конституційно-правову доктрину в Україні. Наголошено, що важливим елементом системи основних прав людини є особисті репродуктивні права. Істотний вплив на систему регулювання та здійснення репродуктивних прав має судова практика, у тому числі практика Європейського суду з прав людини. Пріоритетним напрямком розвитку українського законодавстває дослідження можливостей використання судової практики у відносинах охорони та захисту репродуктивних прав. Головним при цьому є питання щодо меж регулюючого впливу прецедентних приписів у частині регулювання відносин щодо репродуктивних прав, відображених в рішеннях Європейського суду з прав людини. Зазначено, що можливість звернення до згаданої практики стає звичною правовою практикою з боку учасників судочинства та адміністративних процедур. Водночас, виникає проблема застосування судової практики у відносинах, які самостійного правового регулювання в Україні не мають через відсутність окремого нормативно-правового акту у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій. Підкреслено, що такий національний нормативно-правовий акт має відповідати принципам, сформульованим у прецедентних рішеннях Європейського суду з прав людини, які стосуються репродуктивних прав.