Franz Liszt: od svjetske slave do samotnjačkoga života i duhovnosti - Ivana Franceschi (Diacovensia)
Uz fenomen Franza Liszta, kao pijanista i romantičarskoga skladatelja, često se povezuje njegov klavirski i simfonijski stvaralački opus. Ovaj rad bavi se proučavanjem manje poznatoga opusa crkvene glazbe, kao i bitne komponente njegova skladanja: duhovnosti. Odgajan u vjeri, već je u ranoj mladosti htio biti svećenik, međutim tek krajem života postao je franjevac, a proglašen je i kanonikom. Rad istražuje Lisztov bogat životni i glazbeni put, utjecaj njegove religioznosti na skladanje glazbe i pokušaj reformacije crkvene glazbe. Kao rezultat istraživanja duhovnih tema i religioznosti u Lisztovim skladbama, u zadnjem dijelu rada predstavljen je sadržaj poznatoga ciklusa klavirskih skladbi Godine hodočašća inspiriran hodočašćima u Italiji i Švicarskoj.