АНАЛІЗ РІВНЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Віталій Вакуленко; Лю Юнтао; Денис Сметан (Економіка та суспільство)
Стаття аналізує рівень цифровізації виробничих процесів сільськогосподарських підприємств в Україні в умовах воєнного періоду, зокрема виявляються основні проблеми та виклики, з якими стикаються аграрії при впровадженні цифрових технологій у повсякденну діяльність. Оцінюється поточний стан цифровізації агросектору, зокрема в контексті використання систем точного землеробства, геоінформаційних систем (ГІС), дронів для моніторингу посівів, мобільних додатків для управління господарствами та онлайн-платформ для торгівлі сільськогосподарською продукцією. В особливий спосіб досліджуються зміни, які сталися в умовах війни, що значно вплинула на інфраструктуру та економічну ситуацію в Україні. Одним із ключових аспектів є порівняння рівня цифровізації аграрних підприємств у різних регіонах, де відзначаються значні регіональні відмінності в доступності та впровадженні сучасних технологій. Особливу увагу приділено впливу воєнних дій на інфраструктуру, що створює додаткові труднощі у впровадженні інновацій та застосуванні цифрових платформ, а також у забезпеченні аграріїв необхідними ресурсами для адаптації до нових умов. Крім того, в статті досліджуються перспективи розвитку цифрових платформ для сільськогосподарських підприємств після завершення війни, зокрема можливості для масштабування наявних рішень та впровадження нових технологій для підвищення ефективності аграрного виробництва. Також аналізуються бар'єри на шляху цифровізації, включаючи технічні, фінансові та кадрові проблеми, розроблено рекомендації щодо подолання цих труднощів. Зокрема, пропонується розширення державної підтримки, розвиток інфраструктури в сільських районах, створення навчальних програм для аграріїв та стимулювання інновацій у сільському господарстві. Стаття містить комплексний підхід до оцінки стану та перспектив розвитку цифрових технологій у аграрному секторі України в умовах війни та після неї.