Adolfo Sánchez Vázquez i les “memorias rotas” dels exiliats espanyols de 1939 a Mèxic. Un concepte seminal per a la sociologia del passat - Laura Angélica Moya López (Digithum)
Amb motiu de la commemoració del centenari del naixement d’Adolfo Sánchez Vázquez el 2015, es van celebrar a Mèxic una sèrie d’homenatges entorn de la seva figura i del seu llegat. L’article es planteja com a objectiu d’analitzar el concepte de “memoria rota” del filòsof espanyol, en diversos moments de la seva trajectòria. En primer lloc, com a memòria de testimoni i víctima, i anys a venir com a efecte de discontinuïtat històrica, política i vital entre l’experiència de l’exili i la memòria precària de les generacions successores. A partir d’aquest concepte seminal, hom es planteja com els records absents, oblidats, relegats i exclosos, implícits en les memòries trencades, adquireixen presència sota altres dispositius de salvaguarda i ús del passat: la commemoració i la postmemòria.