تحلیل زیباشناسی در انتخاب درختان و درختچه‌های مناسب فضای سبز شهری دیلمان با تاکید بر گونه‌های بومی - سیامک دیانتی; علی‌رضا اسلامی; بهزاد کاویانی; محمود روشنی; عیسی پوررمضان (مطالعات مدیریت توسعه سبز)
در طراحی توسعه پایدار فضای سبز شهری، معرفی گونه‌های مناسب از لحاظ زیباشناختی و همچنین استفاده از گونه‌های بومی امری ضروری است. هدف این پژوهش نیز تعیین نظر ساکنان شهری در انتخاب گونه‌های درختی و درختچه‌ای مناسب برای فضای سبز شهری دیلمان از دیدگاه زیباشناسی بود. برای انتخاب گونه‌های گیاهی مناسب، فهرستی از همه گیاهان زینتی موجود در سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهری دیلمان تهیه شد. سپس 107 گونه بومی که به ‌صورت تاریخی در منطقه مورد مطالعه وجود داشتند و قابل ‌استفاده در فضای سبز بودند انتخاب و توسط کارشناسان تأئید شدند. از بین گونه‌های شناسایی‌شده، تعداد 15 گونه برتر شامل نارون، افرا، توسکا، ممرز، زبان گنجشک، شمشاد هیرکانی، لرگ، داغداغان، بارانک، سرخدار، بلوط، راش، سرو هوریزنتالیس، کاج کریسمس و سرو کشمریانا برای استفاده در فضای سبز شهری بر اساس پاسخ شهروندان انتخاب گردیدند. جامعه آماری این پژوهش ساکنان شهر دیلمان بودند که 371 نفر با استفاده از روش کوکران برای تکمیل پرسشنامه‌ها انتخاب شدند. روایی سوالات پرسشنامه توسط کارشناسان این حوزه مورد تأئید قرار گرفت. همچنین میزان پایایی سوالات با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برابر با 782/0 بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که پاسخ‌دهندگان، استفاده از کاج کریسمس را برای حاشیه خیابان‌ها و پارک‌ها، سرو هوریزنتالیس را برای بلوارها، داغداغان را برای کنار جاده‌ها و سرو کشمریانا را برای مجاور مدارس ترجیح می‌دهند. پاسخ‌دهندگان به گونه‌های بومی نسبت به گونه‌های غیر بومی و گونه‌های با رنگ غیر سبز نسبت به گونه‌های با رنگ سبز علاقه بیشتری نشان دادند.