بررسی اثر آللوپاتیک علف‌هرز گل‌جالیز مصری (Orobanche aegyptiaca Pers) - کاوه ناصری; ابراهیم غلامعلی‌پور علمداری; زینب اورسجی; حسین صبوری (زیست‌شناسی کاربردی)
مواد آللوپاتیک از راه‌های مختلفی از گیاهان به محیط وارد می‌شوند. این ترکیبات سبب فرآیندهای اکولوژیکی مهمی در گیاهان دیگر می‌شوند. هدف از این آزمایش، ارزیابی پتانسیل آللوپاتیک اندام‌های ساقه، گل علف‌هرز گل‌جالیز مصری (Orobanche aegyptiaca) و مخلوطی از آن‌ها بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گوجه‌فرنگی(Lycopersicon esculentum) بود. برای این آزمایش، سوسپانسیون 5 درصد از هر یک از این اندام‌ها و مخلوطی از آن‌ها بر روی گیاهچه‌های گوجه‌ فرنگی در محیط کشت هیدروپونیک اعمال گردید. مطابق نتایج، صفات مورد بررسی در گوجه‌فرنگی تحت عصاره آبی ساقه و گل علف‌هرز گل‌جالیز و مخلوطی از آن‌ها رفتارهای متفاوتی نسبت به شاهد نشان دادند. بیشترین اثر کاهشی بر طول ریشه، سطح برگ، وزن خشک گیاهچه، میزان رنگیزه‌های کلروفیل‌کل، کاروتنوئیدهای گوجه ‌فرنگی در اندام گل علف‌هرز گل‌جالیز مشاهده شد. با افزایش میزان فنل‌کل در گوجه‌فرنگی تحت تأثیر عصاره آبی تیمارهای مختلف گل‌جالیز به‌ویژه گل، از میزان خسارت به پروتئین و نشاسته کاسته شد.