İmam Şâfiî’nin Fıkıh Anlayışındaki Değişim - Yunus Araz (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
İmam Şâfiî'nin fikir hayatında değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler mezhep içerisinde "kadim mezhep" ve cedid mezhep" olarak isimlendirilmiştir. Bu değişikliğe neden gidildiği ve değişikliğin boyutu tam olarak belirlenmiş değildir. Araştırmamızın amacı bu sorulara cevap bulmaktır. Makalemizde öncelikle İmam Şâfiî'nin hayatını ele alıp, onun ilmî birikiminin oluşmasındaki amilleri ve daha sonra bunların bu değişimdeki etkilerini belirlemeye çalıştık. İmam Şâfiî'nin anlaşılması için, onun mezhebinin oluşmasında önemli bir paya sahip olan seyahatlerin ve ilim elde ettiği hocalarının iyi bilinmesi gerekir