Rada Bezpieczeństwa Narodowego jako konstytucyjny organ doradczy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej - Diana Bednarz (Facta Simonidis)
Zgodnie z zapisami współczesnej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej prezydent czuwa nad jej przestrzeganiem, stoi na straży suwerenności i bezpieczeństwa państwa, nienaruszalności i niepodzielności jego terytorium. W ramach tych kompetencji ustawa zasadnicza wyposażyła prezydenta w ciało doradcze w zakresie zapewniania bezpieczeństwa, którym jest Rada Bezpieczeństwa Narodowego. Artykuł dotyczy roli wskazanego organu na gruncie prawa krajowego, jego organizacji, trybu funkcjonowania i uprawnień. Analizie poddano także zadania Szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego jako Sekretarza Rady oraz skład i priorytetowe cele posiedzeń Rady podczas poszczególnych prezydentur.