ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ФІНАНСУВАННЯ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Анна Моренко (Економіка та суспільство)
В статті розглядаються актуальні питання фінансування дошкільної освіти. Акцентовано, що інвестиції в дошкільну освіту дають можливість досягти різноманітних позитивних ефектів у соціальній та економічній сферах. Систематизовано праці провідних закордонних та вітчизняних вчених, присвячені питанням фінансового забезпечення дошкільної освіти. Виділено ключові моделі фінансування дошкільної освіти, які використовуються в різних країнах світу. Детерміновано переваги та недоліки кожної із існуючих моделей фінансування дошкільної освіти. Проведена оцінка можливостей запровадження зарубіжних моделей фінансування дошкільної освіти в Україні з врахуванням актуального стану справ у цій сфері. Зроблено висновок, що елементи будь-якої зарубіжної моделі мають бути іманентні до розвитку фінансового господарства нашої держави, а їх імплементація має здійснюватися з врахуванням інтересів ключових учасників освітнього процесу.