Органи та інституції Організації Об’єднаних Націй у сфері захисту від дискримінації - P. V. Fomin (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті охарактеризовано інституційний механізм Організації Об’єднаних Націй у сфері захисту від дискримінації. Вказано, що договірні органи Організації Об’єднаних Націй (Комітет з прав людини, Комітет з економічних, соціальних і культурних прав, Комітет з ліквідації расової дискримінації, Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок тощо) здійснюють моніторинг за виконанням державами-учасницями відповідного договору та розглядають скарги про порушення прав, гарантованих цими договорами, зокрема й щодо дискримінації. Зазначено, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини сприяє роботі спеціальних процедур, які реалізують тематичні і країнові мандати та проводить правові дослідження і надає адміністративні послуги для договірних органів. Вказано, що Рада з прав людини розглядає випадки порушень прав людини, включаючи дискримінацію, через універсальний періодичний огляд, спеціальні процедури та розслідування. Зазначено щодо Групи експертів з прав людини щодо Нікарагуа заснованої резолюцією Ради з прав людини, уповноважену проводити ретельні та незалежні розслідування всіх передбачуваних порушень і утисків прав людини, скоєних у Нікарагуа з квітня 2018 року, включно з можливими ґендерними аспектами таких порушень та утисків. Охарактеризовано повноваження Міжнародного незалежного експертного механізму з просування расової справедливості та рівності в контексті діяльності правоохоронних органів. Акцентовано увагу на повноваженнях і методах роботи низки спеціальних процедур, як-от: Спеціальний доповідач з питань сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії та повʼязаної з ними нетерпимості, Робоча група експертів з питань осіб африканського походження, Незалежний експерт з питань захисту від насильства та дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, Робоча група з питань дискримінації жінок і дівчат. Висвітлено діяльність спеціальних процедур у сфері захисту від дискримінації (здійснення ознайомчих візитів до країн, надання коментарів до національного законодавства, підготовка тематичних доповідей тощо). Зроблено відповідні висновки.