Шляхи підвищення живучості бойових літаків у повітряному ударі з урахуванням можливостей системи ППО противника - Звиглянич С.М.; Ізюмський М.П. (Системи озброєння і військова техніка)
У статті приводяться ряд аналітичних моделей, які дозволяють кількісно обґрунтувати необхідні засоби у вигляді авіаційних хибних цілей і протирадіолокаційних ракет, які використовуються для підвищення живучості ударного угрупування літаків при прориві системи протиповітряної оборони (ППО) противника. Предметом дослідження є процес ухвалення рішень, спрямований на підвищення живучості авіаційного угрупування при веденні бойових дій. Метою статті є обґрунтування шляхів підвищення живучості бойових літаків з урахуванням можливостей системи ППО противника. Приведені розрахунки спираються на методи дослідження операцій. Дається оцінка ефективності застосування малих авіаційних хибних цілей. Проводиться розрахунок потрібної кількості протирадіолокаційних ракет для ураження виявлених радіоелектронних засобів противника. Така кількісна оцінка дозволяє підвищити ефективність рішень, що приймаються, при плануванні повітряної операції.