Farklı Konsantrasyonlarda Hidrojen Peroksit İçeren Ofis Tipi Ağartma Ajanlarının Mine Minarel Değişimine Etkisinin Değerlendirilmesi - Hanife Altınışık (Selcuk Dental Journal)
Amaç:Bu çalışmanın amacı, farklı konsantrasyonlarda hidrojen peroksit (HP) içeren ofis tipi ağartma ajanlarının mine kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) değişimine olan etkilerini taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji dağılım X-ışını spektrometrisi (EDS) kullanarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Yeni çekilmiş 10 adet sığır dişinin (yaklaşık 10x12 mm boyutunda) koronal kısmı elmas separe ile beş parçaya ayrıldı. Her bir parça ayrı ayrı akril bloklara gömüldü ve rastgele olarak bir gruba (n=10) dahil edildi. Kontrol grubundaki örneklere ağartma uygulanmadı, diğer gruplardaki örneklere sırasıyla % 40 HP+flor, %35 HP+Ca, %25 HP+nanohidroksi apatit (nHA), %18 HP+nHA ile ağartma yapıldı. Her gruptaki örneklerin Ca ve P seviyeleri EDS ile belirlendi. SEM kullanılarak morfolojik değişiklikler gözlemlendi. İstatistiksel analizler için One-way ANOVA, Tukey HSD testleri kullanıldı (α = .05) Bulgular: EDS analizine göre kullanılan tüm ağartma ajanlarının mine Ca ve P seviyelerinde azalmaya sebep olduğu görüldü. Ca seviyelerinde azalmaya göre grupların sıralaması; Konrol > % 35HP+Ca ≥ % 18HP+nHA > % 25HP+nHA ≥ % 40HP+flor şeklindedir. Grupların P seviyelerinde azalmaya göre sıralaması ise; Konrol ≥ % 35HP+Ca ≥ %18 HP+nHA > %25 HP+nHA ≥ %40 HP+flor şeklindedir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları ışığında, düşük konsantrasyonda HP veya içerisine Ca eklenen yüksek konsantrasyonda HP içeren ofis tipi ticari ağartma ajanlarının uygulanması mine yüzeyinin morfolojisini ve Ca-P seviyelerini en az düzeyde değiştirmektedir.