Powłoka Walcowa Zamknięta Obciążona Antysymetrycznym Układem Sił Skupionych Stycznych do Brzegu i do Powierzchni - T. Kacperski; R. Mołdach (Engineering Transactions)
Przedstawiono analizę zachowania się półnieskończonej powłoki walcowej obciążonej siłami skupionymi stycznymi do swobodnego brzegu i do powierzchni środkowej, działającymi w jednym kierunku wzdłuż obwodu. Wyprowadzono wzory, oparte na równaniach Donnella-Własowa. Przeprowadzono obliczenia numeryczne dla przypadku, gdy powłoka obciążona jest dwiema Jednakowymi siłami wprowadzonymi w naprzemianległe punkty obwodu. Wyznaczono składowe przemieszczeń oraz momentów i sił wewnętrznych.