Normoverholdelse og forskriftsbrud<subtitle>De objektive aspekter af sundhedspersoners individuelle disciplinæransvar</subtitle> - Søren Birkeland (Kritisk Juss)
Som i andre skandinaviske lande er danske sundhedsprofessionelle underlagt et individuelt disciplinæransvar. Ansvaret følger af pligten i Autorisationslovens § 17 til under arbejdet at udvise ‘omhu og samvittighedsfuldhedʼ, som sanktioneres af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn. § 17 betegnes ofte som en retsstandard, hvis indhold defineres qua supplerende normer. Med baggrund i bl.a. retspraksis gennemgås og problematiseres sådanne forskellige typer ‘objektiveʼ normer. Desuden synliggøres vigtigheden af at sikre normers konkrete anvendelighed, dokumentere deres art og specifikke anvendelse og tilse overensstemmelsen med andre væsentlige perspektiver end de rent sundhedsfaglige. Sideløbende med bedømmelsen af normbrud må den udviste agtpågivenhed og mulighederne for at handle rigtigt vurderes.