Néhány újabb vonás a „riválisok”, Apáczai Csere János és Isaac Basire portréjához - Éva Petrőczi (Egyháztörténeti Szemle)
Több mint tizenöt éve kutatom a négyszáz esztendeje született Apáczai Csere János és a hugenotta családi hátterű anglikán teológus, Isaac Basire gyulafehérvári tanári kapcsolatának és Apáczaira nézve tragikus konfliktusának hátterét. Az Apáczai -életmű iránti abszolút elismeréssel, sok holland- többek között utrechti és franekeri – kutatóút tapasztalatával. Ettől függetlenül „sine ira et studio” igyekszem felderíteni e szomorú történet további részleteit. Mindenkor kerülve az Isaac Basire-vel szemben szinte kötelező magyar elfogultság csapdáit, amelyek többek között Bethlen Miklós és az Apáczai -monográfiát író Bán Imre elkerült. A téma szépíró-feldolgozóinak zöme, például Szabó Magda és Németh László azonban korántsem.