ХАРАКТЕРИСТИКА СУТНОСТІ ТА СКЛАДОВИХ ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ - Наталія Розумович; Роман Куцеля (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу сутності державної інвестиційної політики. Державна інвестиційна політика є ключовим інструментом для забезпечення сталого економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності країни. Її сутність полягає у формуванні сприятливого інвестиційного клімату, стимулюванні інвестиційної активності та забезпеченні ефективного використання інвестиційних ресурсів. Автори аналізують основні складові державної інвестиційної політики до яких відносять: формування інвестиційного клімату, який включає створення стабільного законодавчого середовища, захист прав інвесторів, боротьбу з корупцією та бюрократією, розвиток фінансової інфраструктури та забезпечення макроекономічної стабільності; визначення пріоритетних напрямків інвестування, що передбачає стратегічне планування, визначення галузей та регіонів, що потребують пріоритетного інвестування, розробку державних програм та проектів, а також підтримку інновацій; стимулювання інвестиційної активності, яке здійснюється за допомогою фінансових інструментів, таких як податкові пільги, кредити, державні гарантії та субсидії, а також шляхом створення спеціальних економічних зон та надання інформаційної підтримки інвесторам; забезпечення ефективного використання інвестиційних ресурсів, яке включає контроль та аудит реалізації інвестиційних проектів, оцінку ефективності використання державних коштів, запобігання зловживанням та корупції, а також розвиток публічно-приватного партнерства. Ефективна державна інвестиційна політика сприяє залученню як вітчизняних, так і іноземних інвестицій, модернізації економіки, створенню нових робочих місць, розвитку інфраструктури та підвищенню рівня життя населення.