Motyw Wieczerzy Pańskiej w twórczości Ingmara Bergmana - Egil Törnqvist (Kwartalnik Filmowy)
Ingmar Bergman jest jednym z tych reżyserów, którego szczególnie mocno interesują wielkie zagadnienia egzystencjalne i problematyka religijna. Niewątpliwie znaczenie ma tutaj wychowanie reżysera – był bowiem synem znanego pastora szwedzkiego kościoła państwowego. Paradoksalnie historycy i teoretycy piszący o Bergmanie często pomijają owe wątki. Egil Törnqvist bada motyw Wieczerzy Pańskiej, szczególnie często, choć czasem w zawoalowany sposób pojawiający się w filmach reżysera. Zastanawia się też jak ujawnia i zmienia się stosunek Bergmana do religijności i religii jako takiej.