مروری بر پوشش‌دهی چندکاره منسوجات با نانوذرات نقره سنتز‌شده با منابع گیاهی - سیامک صفاپور; فاطمه لیاقت (مطالعات در دنیای رنگ)
در سال‌های اخیر سنتز زیستی نانوذرات فلزی نسبت به روش‌های شیمیایی و فیزیکی به دلیل فرآیند تهیه آسان، پاک، ارزان، قابل دسترس و زیست سازگاری مناسب مورد توجه بسیاری از محققان می‌‌باشد. بخش‌های مختلف گیاهان نظیر برگ، ریشه، ساقه، گل، میوه، دانه، پوست و ضایعات حاوی ترکیبات مختلف نظیر پلی‌فنل‌ها، فلاونوئیدها، تانن‌ها، آلکالوئیدها، قندها، کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و ترپنوئیدها هستند که برای سنتز زیستی نانوذرات استفاده می‌شوند. بازده سنتز نانوذرات، مقدار، شکل و اندازه آن‌ها به قدرت احیا کنندگی و پایدارسازی ترکیبات موجود در عصاره گیاهان وابسته است. نقش اصلی ترکیبات زیستی، احیا یون‌های فلزی و تبدیل آن‌ها به فلز (M°) و همچنین پایدا‌رسازی با ایجاد یک لایه محافظ بر روی نانوذرات سنتز شده برای جلوگیری از تجمع آن‌ها می‌‌باشد. در این مقاله پیشرفت‌های اخیر در سنتز نانوذرات نقره و پوشش‌دهی آنها روی منسوجات با استفاده از بخش‌های مختلف گیاهان به دو روش کلی در محل (in situ) و خارج از محل (ex situ) مرور شده است. عوامل موثر بر بازده، شکل و اندازه نانو ذرات نقره نظیر غلظت پیش‌ساز فلزی، غلظت عصاره گیاه، دما و غیره مرور و جمع‌بندی شده است. به‌علاوه، خواص چندکاره منسوجات پوشش داده‌شده با نانوذرات نقره نظیر خواص رنگی، ضدباکتری، ضدقارچ، آنتی اکسیدانی، محافظت در برابر تابش فرابنفش و غیره نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.