AİLE İŞLETMELERİNDE NEPOTİZMİN GELİŞİM EVRELERİ VE KURUMSALLAŞMA - Hayrettin Özler; Gülten Eren Gümüştekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma, aile işletmelerinde nepotizmin sosyo-psikolojik, ekonomik ve politik kökenlerini ele almaktadır. Nepotizm, durağan bir problem değil işletmenin gelişme sürecinde yeniden ve farklı şekillerde ortaya çıkan bir olgudur. Çalışma bir bütün olarak aile işletmelerine ve kurumsallaşmaya sosyo-dinamik açıdan bakmaktadır. İkincisi, nepotizmi keyfi, duygusal veya içgüdüsel bir davranışolarak değil, rasyonel ve seçilmişbir davranışve bir yönetim biçimi olarak kabul etmektedir. Nepotizmi sadece duygusal ve içgüdüsel bir davranışolarak görerek kurumsal çözümler üretmek mümkün değildir. Bu çalışmada aile işletmeleri, nepotizm ve kurumsallaşma bir süreç içerisinde açıklanmaya ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.