L’ampliació i reforma del teixit urbà de Vilafamés (Castelló) des d’època andalusí fins el segle XIX - Xavier Allepuz Marzà (Cuadernos de Geografía de la Universitat de València)
S’analitza al present article l’evolució històrica del teixit urbà de Vilafamés. A partir de la delimitació del recinte que va ocupar el hisn andalusí es detalla el creixement urbà i la configuració que va experimentar la vila fins al segle xix. A l’anàlisi efectuada diferenciem tres períodes. El primer abraça els segles xiii-xv amb la creació de la vila cristiana i la construcció de la muralla que va determinar l’estructuració interna en l’ocupació del sòl. Un segon període té lloc entre els segles xvi-xviii caracteritzat, en el seu moment inicial, per un desenvolupament important de la construcció d’habitatges, fruit del creixement econòmic i demogràfic de la població, que van definir el teixit urbà existent a l’interior del recinte fortificat fins a l’actualitat. El final del període va estar marcat per la introducció de l’ideari il·lustrat en la planificació urbanística alhora que la població va iniciar el seu creixement a l’exterior de la muralla. Finalment, el tercer moment, s’estén fins a finals del segle xix amb el desenvolupament urbà a l’exterior del recinte murat arribant a la part baixa de la població on es van ubicar una sèrie d’instal·lacions que marquen el canvi en l’orientació econòmica tradicional del poble.