عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغن‌های غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحله‌ای هکمن - فرشته پیری; ابراهیم مرادی; سید مهدی حسینی; امیر دادرس مقدم (اقتصاد کشاورزی و توسعه)
با توجه به تغییرات اساسی در ساختار ژنتیکی گیاه تراریخته، مقاومت گیاه در برابر آفات یا بیماری‌ها ارتقا یافته، عملکرد گیاه بهبود می‌یابد. روغن خوراکی از محصولاتی است که به دو صورت تراریخته (GMO) و غیرتراریخته (Non-GMO) در بازار یافت می‌شود. در پژوهش حاضر، به بررسی عوامل مؤثر بر تمایل به مصرف روغن‌های غیرتراریخته در شهر زاهدان با استفاده از روش دومرحله‌ای هکمن در سال‌های 1401-1400 پرداخته شد. با توجه به حجم جامعة آماری، بر اساس رابطة کوکران، حجم نمونه سی‏صد نفری به صورت نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شد؛ سپس، توزیع پرسشنامه محقق‏ ساخته در بین آنها و جمع‌آوری پرسشنامه‌‏های تکمیلی صورت گرفت. نتایج مدل حداقل مربعات معمولی (OLS) با نتایج مدل پروبیت مشابه بود و نشان داد که سه متغیر نگرش فردی، سال‌های آموزش (سطح تحصیلات) و میزان درآمد سرپرست خانوار، به ‏ترتیب، به میزان 0/33، 0/57 و 0/15 بیشترین تأثیر مثبت و معنی‌‏دار را بر تمایل به مصرف روغن‌های غیرتراریخته داراند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می‌‏شود که با آگاه‌سازی آحاد مردم جامعه و تغییر نگرش افراد و همچنین، با ارتقای سطح تحصیلات و درآمد افراد، بتوان افزایش تمایل به مصرف روغن‌های غیرتراریخته در شهر زاهدان را انتظار داشت.