BÜYÜK VERİ ÇAĞINDA SİSTEM ESTETİĞİ - Zeynep Hekim Bülbül (Felsefe Dünyası)
Bu makale, bir sosyo teknik modelleme olarak Büyük Veri’nin sanat anlayışımızda ve sanatınsınırlarında nasıl bir değişim yarattığını, Büyük Veri’nin kavramsal olarak sanattarihinde, sanat felsefesinde ve epistemolojik olarak nasıl konumlandığını ve bunun sonuçlarınınneler olabileceğine dair yanıtlar aramaktadır. Bu kapsamda çalışma Büyük VeriSanatının Burnham’ın sistem estetiği ve yine erken kavramsal sanatın ruhu Fluxus hareketiile okunması gerektiği savını ortaya koymaktadır. Çalışmada tartışılan diğer bir konuise Büyük Veri teknolojisinin sanat piyasası, sanat izleyicisi, sanatçı ile bizatihi sanatüzerindeki etkileri ile ilgilidir. Burada dijital kültürün akışkan imge bolluğunun olduğubir ortamda sanatın analitik, istatistiklerle yönetilmesi halinin bizatihi sanatın varoluşnedeni ile biçimini değiştirdiği savı ortaya konmaktadır. Bu çalışmada çağdaş sistemikanlayışı kullanılarak Büyük Veri’nin sanat bağlamı çok yönlü bir biçimde analiz edilmeyeçalışılmıştır. Bu nedenle sanat kuramı, felsefe, sosyoloji, bilgi sosyolojisi ve sosyo-teknikgibi birçok toplum doğa ve beşerî bilimin ilgili alanı içeren disiplinler ötesi bir çalışmadır.