Milena Perušek (1893-1978) - prva slovenska uradno nastavljena fitopatologinja - Jože MAČEK (Acta Agriculturae Slovenica)
V sestavku je na kratko prikazano življenje in delo prve slovenske, uradno nastavljene (banovinske) fitopatologinje Milene Perušek (1893-1978), ki je bila doslej v biografskem slovstvu (razen imena in priimka) docela, v fitopatološkem slovstvu pa tudi skoraj docela prezrta. Njeno fitopatološko delo je bilo sicer večinoma rutinsko, bila pa je zanesljivo med prvimi slovenskimi ženami, ki je dosegla doktorat filozofije, ki je tedaj veljal tudi za naravoslovne znanosti.