Стан та перспективи розвитку інноваційної діяльності в системі аграрної науки - В. А. ВЕРГУНОВ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Мета статті – висвітлити основні результати наукових досліджень з питань інноваційного розвитку та трансферу технологій в мережі науково-дослідних установ регіонального рівня та державних підприємств дослідних господарств Національної академії аграрних наук України (НААН) за 2021 рік та перспективи розвитку на 2022–2025 роки; здійснити аналіз випробування,  впровадження та науково-консультаційного супроводження завершених наукових розробок в інноваційно-інвестиційно активних сегментах агропромислового виробництва; провести аналіз стану інформаційної підтримки ринкових механізмів в інноваційно активних сегментах агропромислового виробництва; запропонувати шляхи розвитку інноваційної діяльності в НААН на 2022–2025 рр. Методи дослідження – системний аналіз та узагальнення інформації для поповнення кейсу проєктів інноваційної діяльності та трансферу технологій; сценарний аналіз умов використання інноваційного потенціалу наукових установ та підприємств аграрної науки в умовах європейської інтеграції з використанням документальних та історіографічних джерел. Висвітлено основні результати інноваційної діяльності в мережі науково-дослідних установ регіонального рівня НААН, спрямовані на подальший розвиток інноваційної складової їх наукових досліджень. Наведено приклади ефективного виконання завдань з випробування, впровадження та науково-консультаційного супроводу інновацій при виконанні завдань програми наукових досліджень НААН «Інноваційний розвиток» на 2021–2025 рр., запропоновано шляхи вдосконалення такої діяльності. На основі аналізу інноваційної діяльності установ НААН регіонального рівня сформовано методичну базу, яка охоплює всі аспекти інноваційного розвитку НААН і створює передумови для розробки механізмів їх реалізації. Одержані результати є науково-організаційною основою для подальшого інноваційно-інвестиційного розвитку науково-дослідних установ та їх дослідно-експериментальної бази в системі аграрної науки.