ДО ПИТАННЯ ПРО ЛІДЕРСЬКІ ЯКОСТІ ВИКЛАДАЧА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ШЛЯХИ ЇХ РОЗВИТКУ В УМОВАХ АСПІРАНТУРИ - Н.П. ВОЛКОВА; С.А. НАХОД; Г.І. КРИЖАНОВСЬКА (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология)
Статтю присвячено питанню розвитку лідерських якостей викладача закладу вищої освіти. Презентовано авторський погляд на лідерські якості особистості, які представлено як комплексні особистісні характеристики, що проявляються в процесі соціальної взаємодії, під час якої певним чином формуються, розвиваються, удосконалюються і виражаються в самоствердженні, стійкості до перманентних змін соціального середовища, активній життєвій позиції особистості та підвищують її успішність. Акцентовано увагу на лідерських якостях викладача закладу вищої освіти та етапах їх розвитку. Педагогічне лідерство розглядається як здатність викладача позитивно впливати на особистісно-професійне становлення студентів, аспірантів, колег і спрямовувати їх до конструктивної діяльності, продуктивного вирішення завдань, досягнення цілей, зберігаючи при цьому сприятливу психологічну атмосферу співпраці і співтворчості.