Erken Çocukluk Eğitimi Alanında Yapılmış Olan Eylem Araştırmalarının İncelenmesi - Nilay Kaptan; Erkan Dinç (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmada erken çocukluk eğitimi (ECE) alanında yapılan eylem araştırmalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 33 tez ve 14 makale olmak üzere toplam 47 yayına ulaşılmıştır. Dökümler sistematik inceleme yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından araştırma sorularından yola çıkarak geliştirilen bir form aracılığı ile toplanmıştır ve nitel tematik analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda incelenen veri tabanlarında ECE alanında yapılmış ilk yayının 2011 yılında olduğu görülmektedir. Araştırmalarda en sık konu ve / veya içerik bilgisini kapsayan anahtar kelimeler kullanılmaktadır. Ayrıca en fazla kullanılan eylem araştırması yöntemi “teknik/işbirlikçi/bilimsel eylem araştırmasıdır.” Bunun yanında neredeyse incelenen tüm eylem araştırmalarında gözlem ve görüşme tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmaların örneklemi, genellikle amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmektedir. Ayrıca incelenen araştırmalarda çoğunlukla çocuklar ile çalışıldığı görülmektedir. Çalışmaların veri analiz yöntemi genellikle içerik analizi ve betimsel analizdir. Diğer yandan araştırma döngüsünü belirten eylem araştırmalarının azınlıkta olduğu görülmektedir. İncelenen araştırmalarda yapılan geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları çok ve çeşitlidir. Araştırmalar “uygulamanın, programın süreçlerinden elde edilen bilgi ve deneyimleri paylaşmak / incelemek / ortaya koymak”, “programın / uygulamanın etkililiğini ve uygulanabilirliğini araştırmak / incelemek”, “davranış bozukluklarını azaltmak” gibi var olan bir durumu iyileştirmeyi hedefleyen amaçlar benimsemektedir. Çalışmaların sonuçları amaçlarına göre değerlendirildiğinde ise çalışmaların neredeyse tamamının sonucu, çalışma kapsamında hedeflenen amaca ulaşıldığını göstermektedir.