Luka Macmillana a znaczenie średnich przedsiębiorstw dla gospodarki - Małgorzata Jóźwiak-Mijal (Studia i Materiały)
Poniższy artykuł powstał na bazie prezentacji przygotowywanej na II konferencję Młodych doktorów i doktorantów Wydziału Zarządzania UW. Celem prezentacji było przedstawienie w zarysie historii identyfikacji luki Macmillana, zwanej również luką kapitałową – określonej jako trudności w pozyskiwaniu kapitału przez średnie przedsiębiorstwa. Zidentyfikowaniu tego zjawiska w latach trzydziestych XX wieku towarzyszyło przekonanie, iż ta klasa przedsiębiorstw jest dyskryminowana w dostępie do źródeł finansowania ze względu na rozmiar. W przekonaniu Macmillana, Keynesa i innych utrudniony dostęp do finansowania był szkodliwy dla rozwoju gospodarczego kraju, co więcej, był wynikiem swoistej „niechęci”, a nie rzetelnej analizy opłacalności przedsięwzięcia. W drugiej części artykułu autorka krótko przedstawia, jakie znaczenie dla współczesnej gospodarki Polski, dla wytwarzania Produktu Krajowego Brutto oraz dla zatrudnienia, mają średnie przedsiębiorstwa.