Fenomen podkastów „true crime”. Przypis do historii medializacji przemocy - Dominik Lewiński; Zofia Jagielska (Dziennikarstwo i Media)
Artykuł jest próbą zbadania fenomenu podcastów true crime, ze szczególnym uwzględnieniem ich odbiorcy. Przedstawia historię gatunku (true crime) i porównuje go z tradycyjnym kryminałem. W niniejszym artykule podkast opisany został jako podstawowa forma komunikacji true crime, przeciwstawiona zresztą zwykłemu radiu. Aby dotrzeć do motywów odbiorców badanego zjawiska, w artykule opisano wpływ procesu cywilizacyjnego na zmianę instynktów i wewnętrznych imperatywów człowieka. Nacisk położony został na stopniowe zanikanie naturalnej agresji. W porównaniu z teoriami współczesnych badaczy gatunku w tekście przedstawiono dwie tezy rzucające nowe światło na potrzeby odbiorców true crime.