VUK KRAJAČ (1895. – 1962.) – ŽIVOT I DJELO - Helena Knifić Schaps (Senjski Zbornik)
Vuk Krajač potomak je senjske loze stare obitelji Krajač. Rođen je u Senju 1895. godine. Školuje se na europskim sveučilištima, govori nekoliko stranih jezika, a u Zagrebu diplomira i doktorira na temi iz pomorske politike. Radi na Sušaku i u Antwerpenu, a u Beogradu postaje sekretar u Ministarstvu prometa i pomorstva Kraljevine Jugoslavije. Ženi se Rosandom Olip te dobivaju kći Jelku i sina Ivicu. Beograd napuštaju 1941. godine i otada žive u Zagrebu. U ratom razoreni Senj dr. Krajač vraća se 1946. godine, gdje piše i objavljuje studije o regulaciji grada i luke. Vlada Narodne Republike Hrvatske imenuje ga gradskim konzervatorom 1949. godine. U tom svojstvu sustavno radi na svim urbanističko-konzervatorskim temama graditeljske strukture koja tek treba postati kulturnom baštinom: tvrđava Nehaj, gradske zidine i kule, gradske palače, stambena područja i javni prostori, širenje novih područja, ali i potrebom institucionaliziranja zaštite na razini samoga Grada. Ostat će upamćen po rekonstrukciji palače Vukasović, osnivanju Senjskog muzejskog društva 1950. godine i osnivanju Gradskog muzeja Senj 1962. godine. Iste godine u Senju i umire.